Kunstconstructie
Open menu

Buurtbank

Buurtbank Arnhem
Buurtbank Arnhem
Buurtbank Arnhem
Buurtbank Arnhem
Buurtbank Presikhaaf
Buurtbank Arnhem

Buurtbanken:

Community Art project

10 kunstenaars ontwerpen in 2-tallen een buurtbank ism buurtbewoners. Buurtbank Thuis : Een bank voor de buurt geïnspireerd op het begrip thuis. Met de banken, lampen en kleden van mensen uit de buurt als uitgangspunt voor het ontwerp. Onder het kleed liggen de kaarten begraven die de kinderen uit de buurt hebben gemaakt over hun gevoel van thuis zijn in de wijk, gericht aan de nieuwe bewoners van de wijk.

Thuis is een woord wat voor iedereen duidelijk is. Of niet ? Iedereen wil zich thuis voelen, maar hoe doe je dat je thuis voelen? En wat heb je daar voor nodig ?
Thuis is een woord dat voor iedereen een andere betekenis heeft.
Thuis is een woord wat zowel universeel als zeer individueel is.
Je huis is je thuis. Een huis is de plek waar je je thuis voelt.
Waar je steeds weer thuiskomt als je even niet thuis was. Waar je op adem komt. Die eigen plek is zo basaal dat het hebben van een thuis hoort bij mens-zijn.”

De buurtbank Thuis bestaat uit een bank, een staande lamp en een vloerkleed. Een bank, een staande lamp en een vloerkleed  als symbool voor wat je nodig hebt om het huis waar je bent tot jouw thuis te maken. Drie elementen die in bijna elk interieur terug te vinden zijn en staan voor het universele gevoel van thuis.  De buurtbank is geïnspireerd op de verschillende banken, lampen en vloerkleden van bewoners uit de buurt die op foto zijn vastgelegd.

“Ik was vergeten dat thuis iets is wat ik zelf maak. Of het nou fysiek of emotioneel is.

Warm of koud. In Europa of Azie.

Thuis zit blijkbaar in me.”

De individuele invulling van het begrip thuis komt van de kinderen van de Annie M.G. Schmidtschool. De kaarten, met aan 1 zijde de foto’s van de interieurs worden aan de andere zijde door de kinderen beschreven of op getekend over hun kijk op het begrip thuis. Daarnaast hebben de kinderen een adres op de kaart ingevuld. De kaarten worden als een verborgen schat, begraven onder het kleed van de buurtbank. Over 3 a 4 jaar, als de buurtbank wordt afgebroken, de wijk verder gerenoveerd is en vele mensen verhuisd, komen de kaarten weer tevoorschijn en worden als een toekomstige thuis boodschap uit het verleden bij de nieuw bewoners bezorgt.

Buurtbank Thuis is onderdeel van het project Buurtbanken

Opdrachtgever : Kijknouprojecten en

Kunstenaars&Co (Cultuur-ondernemen)

Januari tot september 2008

Arnhem, Presikhaaf

Ontwerp en uitvoering ism Martijn Ubbels.

Aantal deelnemers : 32

Links :
www.dievorm.nl
www.cultuurondernemen.nl