Kunstconstructie

Code Groen

Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project

Uit de nieuwsbrief Code Groen, 23 aug 2008

3B.01, het levend sculptuur van Marit Janse en Andrew van Egmond verandert in hoog tempo. Sommige klimplanten zitten al op 2 meter hoogte.

3B.02, Nienke Janssen en Gonnie Hansen hebben afgelopen week de laatste betonen bloemen patronen op de muur gezet.  De komende tijd gaan zij de patronen afkitten en besmeren met een goedje waardoor het mos er sneller op zal groeien. De buurt reageert zeer positief en hebben dit als aanleiding gezien om een in samenwerking met de kunstenaars een opening en buurtfeest te organiseren.

3B.04, Susan Nieboer heeft voor haar levend tapijt het grasveld met houten multiplex patronen belegd. Begin september worden deze weer weg gehaald waardoor het levende tapijt in het gras te zien is. 6 September volgt een soepmaaltijd  met buurtbewoners op het tapijt. Alle buurtbewoners hebben aan het begin van het project een stekje van diverse groenten gehad waar op die dag de soep van gemaakt zal gaan worden.

3B.05, Lady Penelope, ( Eva Broekhuijse en Iris Hiddink) heeft voor de bewoners van de Veenkamp een nieuw zitelement ontworpen voor  in het park aan de Koninginnenlaan. De vormen van binnenmeubilair gebruikt ze voor buiten. Als uitgangspunt is een Chaise Longue en een Schermlamp genomen. Het meubel wordt bedrukt met een dessin. Een deel van de bank is opgebouwd uit zakken die gemaakt zijn van geotextielen, het zitelement zal door de tijd heen op enkele plekken een ander jasje krijgen door begroeiing.! 28 augustus volgt de opening op het buurtfeest van de Veenkamp.

3B.06, De kijkkast met de 3d dia’s uit de buurt van Carel Lanters en Jan Wierda is nog steeds te zien in de speeltuin aan de Veldhovenlaan. 12 juli was er een openingsfeest met pannenkoeken en diavoorstellingen waar vele mensen uit de buurt op af kwamen.

3B.08, Marije van der Park heeft woensdag met bewoners om de tafel gezeten om  een keuze te maken uit 2 ontwerpen. Deze ontwerpen zijn ontstaan uit gesprekken met buurtbewoners over wat zij vinden van hun wijk. Eind augustus wordt het beeld geplaatst en 30 augustus volgt de opening.

4B.01, Thomas van Klaveren gaat 27 en 29 augustus schilderen op het schoolplein van de Meester Lugtmeijerschool. Na gesprekken met de school is hij uitgekomen op een kunstwerk bestaande uit 2 delen: een kunsttoepassing met spelfunctie,  een labyrint met kompas- en klokfunctie en een nieuw ontwerp op het plein voor de aanduiding waar klassen zich opstellen om in rijen naar binnen te gaan.

In september, volgt de opening van het kunstwerk samen met kunstthemadag op school.

Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project

Milco Hattu, bewoner Laan van de mensenrechten :

"Ik vond het inspirerend er aan mee te mogen werken. In zo’n korte tijd iets opzetten met zo’n verbluffend resultaat, ik vind het knap. De sculptuur zie ik als een levenslijn en de wiglo’s staan voor de fase waarin ik tijdelijk verkeer om daarna weer verder te gaan."

De 100 locaties van Code Groen

1.01 – 1.10   Kunsttuinen

Een aantal bewoners van Apeldoorn stelt hun (achter)tuin open voor bezoekers. Een 10 tal kunstenaars van de stichting  Ateliers Apeldoorn maken speciaal voor de tuinen een kunstwerk  welke gedurende 100 dagen te zien is.

2.01 – 2.06   Dorpen in kleur

Een 6 tal dorpen krijgen hun eigen kleur . Een bloemenzee in kleur verwelkomt iedereen die de dorpen inkomt of verlaat .

3A.01   Woningcorporaties, eigen projecten

Een aantal bijzondere projecten van de woningcorporaties in samenwerking met bewoners die geïnitieerd zijn naar aanleiding van de Triënnale of soms reeds bestaande projecten waarin de thema’s van de Triënnale terug te vinden zijn.

3B.01 – 3B.10 projecten met kunstenaars

Een aantal projecten waarin de woningcorporatie, bewoners en een kunstenaar samenwerken. De kunstenaar geeft aan het project een artistiek inhoudelijke toegevoegde waarde door een ingreep op de locatie te doen in samenwerking met bewoners.

4A.01 – 4A.03 Wisselwerk,  eigen projecten

Een aantal bijzondere projecten van Wisselwerk  in samenwerking met bewoners die geïnitieerd zijn naar aanleiding van de Triënnale of jaarlijks terugkerende activiteiten waarbij dit jaar de thema’s van de Triënnale zijn mee genomen.

4B.01 -4B.02 Wisselwerk, projecten met kunstenaars

Een aantal projecten waarin Wisselwerk, bewoners en een kunstenaar samenwerken. De kunstenaar geeft aan het project een artistiek inhoudelijke toegevoegde waarde door een ingreep op de locatie te doen in samenwerking met  bewoners.

5.01 – 5.04

Een aantal grote actiekunstwerken, bedacht door een kunstenaar, waar buurtbewoners op een middag, ochtend of dag aan mee kunnen werken, bouwen, zingen of anderszins.

6.01 – 6.06 Tuinen in serie

Een aantal tuinen in een straat of plein waar een kunstenaar met bewoners een kunstwerk in serie toevoegt aan minstens 8 de tuinen.

7.01 – 7.15 Bijzondere groene locaties

Een aantal verschillende en zeer diverse bijzondere openbare groene locaties in Apeldoorn en omgeving . Deze locaties worden een aantal dagen verbijzonderd, in het zonnetje gezet / geselecteerd uit de omgeving.

Foto community-art project

Johannes Altema , bewoner Kooikersplaats:

"Het Green House is een enorme oppimper voor de Kooikerksplaats.
Na enige discussie zij we gaan kijken of we het Green House ook na de triënnale zouden kunnen behouden."

Foto community-art project

Wil je meer weten over het project Code Groen, er is een boekje van gemaakt. Heb je hier interesse in, mail me dan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Foto community-art project
Foto community-art project

Uit de nieuwsbrief Code Groen, 23 aug 2008

5.02, De schapen die het kunstwerk van Guido Nieuwendijk gaan uitgrazen gaan 23 , 24, 30 en 31 augustus aan de slag in het Matenpark. Het abstracte kunstwerk “Bad fencing Good fencing”bestaat uit een patroon van lijnen (1ste  weekend) en vlakken (2de weekend).

5.03. In de week voor en op 30 augustus wordt er op het terrein van GGnet  gebouwd aan het kunstwerk van Christian Wisse. Samen met buurtbewoners en bewoners van GGnet gaat zij een beeld van klei en stro maken.

6.02, de stekjeskastjes van Tjarda van Vugt staan in de tuinen van 7 huizen aan de Einsteinlaan. Zij gaat voor bewoners en andere belangstellende nog een webblog maken over het verloop van het uitwisselen van de stekkies en de contacten die hierdoor ontstaan.

6.03, Aan de Spechtweg, de Intavoortuinen van Tijs van Trigt en Sofia Opfer, heeft de hele straat mee gedaan behalve 3 huizen. Het is een straat geworden vol blauwe elementen de  bewoners uit hun catalogus mochten kiezen. Ook mogen zij de objecten houden.

6.04, Bij het LAB Diepenbrock  aan de Diepenbrockstraat is woensdag het laatste onderdeel van het weestation geplaatst. Annemarie Klijn en Johan Klijn en buurtbewoners hebben de straat voorzien van een barometer, een regenmeter, een thermometer, een zonnewijzer en windvaantjes. 30 augustus wordt het project feestelijk opgeleverd.

Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project
Foto community-art project

Code Groen

Een kunstproject met bewoners van de gemeente Apeldoorn geregisseerd door een dertig tal kunstenaars dat het groen in en buiten de wijk op de kaart zet. Code groen bestaat uit 100 locaties, verspreid over Apeldoorn, als één grote tuin waarin op verschillende plekken allerlei kunstprojecten plaatsvinden, die in de loop van de tijd  zullen ontstaan en letterlijk en figuurlijk zullen gaan groeien.

Code Groen is onderdeel van de Internationale Triënnale Apeldoorn 2008, een 100 dagen durende internationaal cultureel festival over tuin- en landschapsarchitectuur.

Opdrachtgever : Stadsprogramma Stichting Triënnale, gemeente Apeldoorn, de woningcorporaties De Goede Woning, De Woonmensen, Ons Huis en Beter Wonen, Stichting Wisselwerk, Kunstenaars&Co.

April tot december 2008

Apeldoorn

Concept, Artistiek en project leider : Françoise Braun

Project leider en Pr : Caroline Lammers

Deelnemende kunstenaars :
Marit Janse en Andrew van Egmond
Nienke Hansen en Gonnie Janssen
Sophie Gruiters
Susan Nieboer
Lady Penelope, Eva Broekhuijse en Iris Hiddink
Stichting de Realisten, Jan Wierda en Carel Lanters
Archief Synergie, Harry Pattynama en Irma van der Zande
Marije van der Park en LATU|Werkhanden
Thomas van Klaveren
Linda van Sommeren
Daphne Questro en Wendelien Wouters
Guido Nieuwendijk
Christian Wisse
Martine Halm
Tjarda van Vugt
Stil Buitenruimtes, Tijs van Trigt en Sofia Opfer
Klijnbedrijf, Annemarie en Johan Klijn
Marije Vermeulen
Anke Land en Pier Pennings
Marlies van Grootel

Foto’s :
Renée Krijgsman
Caroline Grijsen
Guido Nieuwendijk
Marlies van Grootel

Links :
www.triennale.nl
www.lammerssupportgroup.nl
www.apeldoorn.nl
www.degoedewoning.nl
www.woonmensen.nl
www.onshuisapeldoorn.nl
www.beterwonen-loenen.nl
www.wisselwerk.nu
www.cultuur-ondernemen.nl
www.jansejanse.nl
www.andrewvanegmond.nl
www.nienkehansen.com
www.janssenbags.com
www.sophieslap.nl
www.ladypenelope.nl
www.janwierda.nl
www.marijevanderpark.nl
www.werkhanden.nl
www.lindavansommeren.nl
www.wendelienwouters.nl
www.guidonieuwendijk.com
www.christianwisse.nl
www.theaterwerkplaatsdesmederij.nl
www.tjardavanvugt.com
www.klijnbedrijf.com
www.marijevermeulen.com
www.ankeland.com
www.marliesvangrootel.nl
www.carolinegrijsen.com