Tentoonstellingsontwerp

Voor de gemeente Zutphen en Lochem, in samenwerking met diverse musea en erfgoedorganisaties in de regio, hebben wij een tentoonstellingsontwerp gemaakt om erfgoed dichter bij het publiek te brengen.

erfgoed

Musea en erfgoedorganisaties in de regio willen hun collectie in het kader van educatie en participatie meer op locatie laten zien. Door kleine, tijdelijke mini-exposities in te richten rondom een bepaald thema wordt erfgoed toegankelijker gemaakt en wordt het dichter bij de burgers van alle leeftijden (met name kinderen, jongeren en senioren) gebracht.

op locatie

Hiervoor ontwikkelden wij een systeem dat het mogelijk maakt zo’n tentoonstelling op locatie in te richten. Niet alleen om objecten en informatie van de bekende erfgoedpartners te tonen, maar ook om een wisselwerking met de verschillende doelgroepen te stimuleren.

De vijf elementen van MET komen op hun sterke poten naar binnen gelopen om een verhaal vertellen. Verhalen over erfgoed. Ze zijn er tijdelijk en lopen naar verloop van tijd door naar de volgende locatie om weer een ander verhaal te vertellen. Van een afstand lijken ze met elkaar te praten, van dichtbij vertellen ze het verhaal aan de bezoekers die zijn komen kijken en luisteren.

mobiel

MET is een modulair systeem en bestaat uit een 5-tal elementen waarmee je zelf een tentoonstelling kunt samenstellen. Zo kun je inspelen op twee zaken die elke keer anders zijn: de grootte van de ruimte waar de tentoonstelling komt te staan en de omvang van het tentoongestelde zelf. De verschillende elementen zijn twee blokken, een tafelvitrine, een krukje, een wand en een aankondigingsbord voor bij de ingang. Er zijn ook twee beeldschermen bij en een telefoon waar je bijvoorbeeld een verhaal door kunt laten klinken.

vormgeving

Door de vormentaal en de kleur zwart vormen de vijf elementen samen een familie. Zij vertegenwoordigen de gezamenlijkheid van dit project. Om de deelnemende organisaties individueel tot hun recht te laten komen in eigen vormgeving en huisstijl is er de tentoonstelling zelf. Er is ruimte om panelen (beeld en tekst) op te hangen en voor 3D voorwerpen in de vitrines en op de sokkel. Op de panelen kan iedereen zijn eigen prints in eigen huisstijl bevestigen

Het Erfgoed Informatiepunt wordt in mei opgeleverd en in gebruik genomen door Museum Staal in Almen.

Opdrachtgever: Muzehof, Zutphen

Logo Met
Mobiele tentoonstelling mobiele expositie Pag1 940 529 tentoonstelling ontwerp op maat tentoonstellingsontwerp tentoonstelling ontwerp wand 300 169 expositie wand