Kunstconstructie
Open menu
Community Art verhalen

Sprengendorp

Sprengendorp Apeldoorn
Sprengendorp Apeldoorn
Verhalen Vastleggen
Levensverhalen
Mondelinge geschiedenis van het Sprengendorp
Sprengendorp Apeldoorn

De mondelinge geschiedenis van het Sprengendorp

Sprengendorp presenteert HUIS

Met de hele groep mensen komen we aan bij een put. Er zit een kat die gefascineerd naar de geluiden uit te put luistert. Gepiep van ratten, gevolgd door een stem die een verhaal vertelt van beerputten, nieuwe riolering en de bewoners van het ondergrondse die gemakkelijk hun weg naar boven vonden. Gelukkig blijkt het Sprengendorp over een held te beschikken die wel raad weet met deze rattenplaag. Hiervoor waren we bij een dame die een verhaal vertelde over de oorlog. Iedereen word gevraagd de ogen te sluiten en in gedachte mee te gaan naar de schuilkelder. Een schuilkelder gemaakt in de kelder van het huis, waar ze met het gezin en de buren zaten. Over bommen, de geur van brood, een trein reis naar Utrecht en foute en goede opa’s. En vooral ook een vader die is opgepakt door de Duitsers

Mondelinge geschiedenis

In mei 2012 worden er in het Sprengendorp verhalen vertelt. Vele verhalen, vertelt vanuit de voortuin door bewoners van het Sprengendorp en onderweg door de gidsen, die het publiek meeneemt van tuin naar tuin. Verhalen die samen het verhaal van het Sprengendorp van 1923 tot nu vertellen. Persoonlijke verhalen, die soms een tijdsbeeld geven van Apeldoorn en soms ook een stukje wereldgeschiedenis in zich hebben. Elke avond van het weekend een andere voorstelling. Het eerste weekend komen de bewoners van het Sprengendorp en hun genodigden naar de verhalen luisteren en kijken. Het tweede weekend voor mensen van buiten het dorp. Alle voorstellingen, 6 dagen, 2 voorstellingen per avond zijn vol.

De voorbereiding om tot deze voorstellingen te komen, heeft ruim een jaar geduurd. Na vele gesprekken met bewoners ontstond het idee van een verhalen vertel voorstelling, om de veelheid aan mooie verhalen van het dorp een podium te geven. Bewoners werden vertellers. Twaalf amateur schrijvers uit Apeldoorn en omstreken hebben de verhalen op papier gezet onder leiding van een docent theaterschrijven en deze verhalen weer terug geven aan de bewoners. Daarna is er gerepeteerd, zowel individueel als gezamenlijk, per avond van de voorstelling. Er zijn decors bedacht en verzameld door weer andere bewoners. Generale repetities, flyers en posters gemaakt, horeca gereld en zo werd het langzaam maar zeker 11 mei. De dag van de eerste voorstelling.

Eindregie: Anouk Schouten (Markant)
Videoregistratie: Janko Bartelink (Markant)
Begeleiding schrijvers: Marjolijn v.d. Berg (Markant)
Fotografie portretten bewoners: Thomas Boelaars
Opdrachtgever : woningcorporatie De Goede Woning, Apeldoorn
2011 - 2012

Luister hieronder naar de verhalen:

Open menu