Kunstconstructie
Open menu
Land Art Brabant
Land Art Brabant
Land Art Brabant
Land Art Brabant

Land Art Brabant (LAB)

Bij Land Art Brabant zullen wij te zien zijn met "Close encounter".

Close encounter is een onderzoek naar de vraag in hoeverre de mens en de natuur verbonden zijn. Voor de coronacrisis was het klimaat één van de belangrijkste thema’s van het moment. De aarde, de natuur en de mensheid lijken als twee superkrachten tegenover elkaar te staan. Clive Hamilton (politiek denker, econoom en klimaatexpert) ziet deze tijd als het Antropoceen, het tijdvak waarin de mens, door zichzelf boven de natuur te plaatsten, de meest bepalende geofysische kracht op aarde is geworden.
Hoe past het coronavirus nu in dit beeld? Zijn wij hiervan zelf de oorzaak? Of laat het ons vooral zien dat we wel degelijk onderdeel zijn van de natuur? Of is beide tegelijkertijd mogelijk en is een bewuste keuze daarbij belangrijk om verder te bouwen aan de toekomst die we voor ogen hebben?

Close encounter gaat over de verbondenheid tussen mensen. De coronacrisis maakt ons bewust van wie we zijn en hoe we ons verbonden voelen tot anderen nu dat fysiek anders is geworden. Het gemis om fysiek dicht bij anderen, dierbaren te kunnen zijn is groot. Anderhalve meter afstand van elkaar, dichterbij mag niet meer. We merken dat onze publieke ruimte ook niet is ingericht om op deze afstand met elkaar om te gaan. Een dansje voor de deur van de supermarkt en een huppeltje om iemand op het trottoir te ontwijken. De afstand tot elkaar is letterlijk groter geworden terwijl de solidariteit en samenwerking, ook met onbekenden, groter is geworden. “Samen gaan we deze crisis overwinnen.”

Close encounter laat je reflecteren op deze crisis. Hoeveel mensen passen er in de natuur? En op de aarde? Hoeveel ruimte nemen we eigenlijk in? Hoeveel afstand hebben we tot onze familie? En tot anderen? Hoe dichtbij willen we bij hen zijn en kan dat wel?

Close encounter bestaat uit zo’n honderd houten latten die recht op en in ritme in het landschap staan. Het materiaal is oorspronkelijk duidelijk afkomstig uit de natuur maar bewerkt door mensen. Het landschap, een natuurlijke en bewegende omgeving staat in contrast met de strakke rechte vorm van de latten en het strenge en statische ritme waarin ze opgesteld staan. Samen roept dit de vraag op in hoe verre het kunstwerk onderdeel is van de natuur (of juist niet).De Installatie bestaat uit twee verschillende ritmes van latten die samen een patroon vormen. Bij de open structuur staan de latten op een afstand van anderhalve meter van elkaar, bij de dichte structuur op 75 centimeter. Elke lat krijgt een eigenheid door aan de bovenkant een subtiel patroon van strepen te maken met verschillende kleuren (natuurlijke)verf en /of touw.Bezoekers kunnen door het kunstwerk heen lopen en ervaren een veranderend perspectief terwijl ze dat doen.De zon zorgt ieder moment van de dag voor een ander patroon.

Over Land Art Brabant: In september exposeren sinds 2008 kunstenaars die op een andere manier de natuur in haar omgeving willen benaderen. De verschillende kunstwerken die te zien zijn, zijn gemaakt van materiaal uit de omgeving, of van materiaal waardoor het landschap totaal anders wordt beleefd en een andere dimensie krijgt. Er is een vier kilometer lange wandelroute uitgezet die u langs alle kunstwerken zal leiden. Vanaf 2015 werd de landart tentoonstelling tweejaarlijks georganiseerd.

Locatie: In het mooie gebied tussen Wintelré en Vessem
28 augustus - 19 september 2021

Startpunt: Merenweg 1, Wintelre
Bij Hoeve ‘de Nachtegaal’ expositie duurzame materialen

https://www.landartbrabant.nl/