Kunstconstructie
Open menu

Moving freedom
Virtueel monument voor de vrijheid

Airborne wandeltocht 2020 / ArtBorne 2020

Bewegingsvrijheid  wordt door van Dale gedefinieerd als: de mogelijkheid om te kunnen gaan waar je wilt. Wikipedia voegt daar aan toe: de toestemming of fysieke mogelijkheid hebben om te gaan en te staan waar je zelf wilt of om te doen wat je zelf wilt.

2020, het jaar dat de 74ste Airborne Wandeltocht gehouden zou worden, is een bijzonder jaar. De coronacrisis laat overal op de wereld zijn sporen na. Het is de eerste keer sinds de tweede wereld oorlog dat wij in Nederland beperkt zijn in onze vrijheid. Door het virus is dat vooral een fysieke beperking. De bewegingsvrijheid van iedereen is letterlijk (zoals thuiswerken) en meer figuurlijk (elkaar niet aan kunnen raken, knuffelen) kleiner geworden en dat heeft grote invloed op ons dagelijks leven. Om het virus terug te dringen kunnen we in mindere mate gaan waar we zelf willen en minder doen wat we willen. Het is het eerste jaar in een lange traditie dat de Airborne Wandeltocht niet door gaat.

Juist in deze tijd is het belangrijk om te herdenken en stil te staan bij het begrip ‘vrijheid’. Want opeens is ‘vrijheid’ niet meer zo vanzelfsprekend voor iedereen. Een reden temeer om de ArtBorne projecten over vrijheid aan te passen en wèl door te laten gaan zonder de Airborne Wandeltocht.

 

Moving Freedom

De video Moving Freedom is een virtueel monument voor de vrijheid met beeld van de 10 km wandeltocht in het nu. Het beeld legt de stilte in deze coronatijd vast, zoals de eerste paar weken van de lockdown, waarin iedereen veel meer thuis is. Het is een route met natuur en weinig mensen.

De video duurt zolang als het duurt om de 10 km te wandelen en het geluid vertelt het verhaal over het verleden, over alle 73 edities hiervoor waarbij vele mensen de tocht liepen. Het vertelt tegelijkertijd het verhaal over de toekomst, van de wandeltochten die weer plaats gaan vinden als we corona overwonnen hebben en iedereen zijn bewegingsvrijheid weer terug heeft.

Moving Freedom is een kunstproject van Kunstconstructie in opdracht van stichting Scarabee, i.s.m. PSV ’Renkum’, de organisatie van de Airborne wandeltocht.

Moving freedom is op 5 september vanaf 09.00 uur ook te zien op de volgende websites :

https://airbornewandeltocht.nl/
https://www.scarabee-art.nl/

Bekijk soortgelijke projecten:

Open menu