Kunstconstructie
Open menu
foto MG 0067   kopie 620

We were here

fotoSDC11084 620
fotoSDC11084 620
foto MG 0064 300
fotoIMG 0035 300
fotoIMG 0035 300
foto MG 0004 620
foto MG 0011 620

Ongedwongen ontmoetingen

Bij de kunst van het spelen voor senioren is elkaar ontmoeten op een ongedwongen manier, samen iets doen en een praatje maken, belangrijker dan een spelletje. Dit bleek uit gesprekken met een aantal ouderen. Spelen is van buiten (als je kind bent) naar binnen (als je ouder wordt) gegaan. Naar buiten is als je ouder wordt meer naar het winkelcentrum gaan: winkels kijken, terrasje pakken, kopje koffie drinken, mensen kijken, mensen ontmoeten en een praatje maken. Dat gaat makkelijker als daar een aanleiding voor is, iets om samen over te praten. Dat kan iets zijn waar je naar kijkt of iets wat je samen doet, dat geeft een gevoel van samenhorigheid.

Levend facebook : vrienden van vrienden ontmoeten
Mensen worden voor het kunstproject persoonlijk uitgenodigd om op een bepaalde dag, op een bepaald tijdstip naar een bepaalde plek in Presikhaaf (een wijk in Arnhem) te komen. De uitnodiging wordt gedaan door middel van een levend facebook: één persoon nodigt drie mensen uit door middel van een brief, zij nodigen ook weer drie mensen uit die op hun beurt weer elk drie mensen uitnodigen. Het geeft een bepaalde veiligheid om ook daadwerkelijk te gaan, er komen immers vrienden van vrienden.

Ongedwongen ontmoeting : samenhorigheid door te doen
Tijdens de bijeenkomst wordt een terras gemaakt rond een bestaand bankje ergens in Presikhaaf. De mensen worden hier welkom geheten met een kopje koffie. Het gevoel van samenhorigheid, elkaar snel en makkelijk leren kennen wordt bewerkstelligd door een workshop zonder ambitie of oordeel, iets wat iedereen kan: een workshop lachen. Het lachende geluid van de mensen wordt opgenomen.

We were here : vastlegging van een verdwenen moment
Op 2 plekken (dezelfde plekken als waar de bijeenkomsten zijn gehouden) zal een kunstwerk te ervaren zijn voor de rest van de mensen uit Presikhaaf. Het kunstwerk bestaat uit een bestaand bankje en de sporen die de bijeenkomst heeft achtergelaten : het geluid van de bijeenkomst (lachende mensen) en de plattegrond van het terras op de grond getekend. Het geluid zal soms niet te horen zijn en soms wel waardoor de plek tot leven komt en voor mensen een aanleiding is om een praatje met elkaar te maken.

WE WERE HERE is onderdeel van het project Tussenruimte
Uitvoering i.s.m. Daphne Questro (lachworkshop) en Casper Teijgeler (geluid)
Opdrachtgever : Kunstbedrijf Arnhem / stichting Beleven
2010

Open menu