Kunstconstructie
Open menu

Counterpoint

PidG 10 300x169
PidG 4 300x169
PidG 5 620x413

Kinetisch kunstwerk Counterpoint

Counterpoint zal in de zomer van 2019 te zien zijn bij Pracht in de Gracht, Zaltbommel.

Onder contrapunt wordt in de muziektheorie het verband tussen twee of meer (onafhankelijke) stemmen verstaan. Voorbeeld daarvan is een fuga, een muziekvorm waarin meerstemmigheid en gevarieerde herhaling een hoofdrol spelen. Contrapunt is de eerste grote schrijfwijze van de westerse muziek en verschilt met de latere harmonie in het beschouwen van de muziek.

  • Harmonie bekijkt de muziek vanuit de verticale samenklank in akkoorden of akkoordprogressies
  • Contrapunt bekijkt de muziek horizontaal, in de tijd, in gelijkwaardige stemmen, waarbij het verticale aspect, de samenklank, ook belangrijk is.

Als je muziek luistert ben je even in een andere wereld. Het is een intrigerende mengeling van niets en tegelijktijdig iets doen. Een moment voor jezelf, een wereld waarin even niets hoeft en zijn (luisteren) genoeg is.

Deze twee aspecten zijn terug te vinden in Counterpoint. Counterpoint is een beeld van meerstemmige beweging, van onafhankelijke maar gelijkwaardige elementen die lijken te dansen op de wind. De gevarieerde herhalingen nemen je mee naar een andere wereld. Een moment voor jezelf, een wereld waarin even niets hoeft en zijn (kijken) genoeg is.

Concept voor Pracht in de Gracht 2019 wordt de komende maanden verder uitgewerkt.
Counterpoint is te zien van 1 juli tot en met 15 september in de grachten van Zaltbommel.
Opdrachtgever : Pracht in de Gracht, Zaltbommel
2019