Kunstconstructie

Digitaal kunstwerk Spot the blue dot


Spot the blue dot is een interactief digitaal kunstwerk over klimaatverandering als hyperobject.
Het is onderdeel van de online tentoonstelling Wetropolis, Wetropolis was oorspronkelijk een gewone tentoonstelling die wegens de coronacrisis omgezet is naar een virtuele tentoonstelling.
Wetropolis is van 6 augustus t/m 31 oktober te zien op de website van Tetem : https://tetem.nl/

Klimaatverandering is nog steeds, ondanks de coronacrisis, een acuut en urgent onderwerp. Het is een crisis die in slow motion op ons af komt. Klimaatwetenschapper en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat de volgende vijftien jaar bepalend zijn voor het klimaat van de komende tienduizend jaar. De meeste mensen, bedrijven en overheden weten en erkennen dit, maar handelen er minimaal naar. Ze willen vaak wel wat doen, maar weten niet zo goed wat of waar te beginnen.

Bij klimaat verandering is het moeilijk om onze eigen rol te zien, zegt filosoof Timothy Morton.
Hij ziet klimaatverandering als een hyperobject net zoals kapitalisme en globalisering.

Bij een hyperobject hebben we moeite om genoeg afstand te nemen om het te bestuderen. Het is enorm, alles is met alles verbonden, meerdere factoren spelen een rol. Een andere belangrijke factor is dat we er zelf, als mensheid, onderdeel van zijn. Dit alles maakt klimaatverandering onoverzichtelijk.

Clive Hamilton (politiek denker, econoom en klimaatexpert) heeft het over het Antropoceen, het tijdvak waarin de mens de meest bepalende geofysische kracht (natuurkundige verschijnselen in de aarde) op aarde is geworden. Filosoof en socioloog Bruno Latour zegt : we hebben van nature niet een gevoeligheid voor kwesties die historisch nieuw zijn, de menselijke civilisaties zijn ontwikkeld in het Holoceen (de afgelopen 11.000 jaar) en niet in het Antropoceen (antropos = mens). Om die gevoeligheid te ontwikkelen moeten we moeite doen.

De vraag is wat onze rol als mensheid is binnen een hyperobject als klimaatverandering? Welke keuzes gaan we maken voor de toekomst? De mensheid is de grootste veroorzaker van klimaatverandering. Of zijn wij, juist omdat we de grootste veroorzaker zijn, ook in staat om het proces van klimaatverandering te keren?

Locatie: online bij www.tetem.nl
6 augustus t/m 31 oktober