Mondelinge geschiedenis van de wijk Sprengendorp

Sprengendorp

Het community art project Sprengendorp presenteert HUIS vertelt de mondelinge geschiedenis van het kleine wijkje Sprengendorp. Vele verhalen, vertelt vanuit de voortuin door bewoners van het Sprengendorp. Ook de gidsen vertellen onderweg verhalen, als zij het publiek meenemen van tuin naar tuin. Samen vertellen deze verhalen het verhaal van het Sprengendorp van 1923 tot nu. Persoonlijke verhalen, die vaak een tijdsbeeld geven van Apeldoorn. En soms ook een stukje wereldgeschiedenis in zich hebben.

Mondelinge geschiedenis

Met de hele groep mensen komen we aan bij een put waar een kat gefascineerd naar de geluiden uit deze put luistert. Gepiep van ratten, gevolgd door een stem die een verhaal vertelt over beerputten en een nieuwe riolering. En ook bewoners van het ondergrondse die gemakkelijk hun weg naar boven vinden. Maar gelukkig blijkt het Sprengendorp over een held te beschikken die wel raad weet met deze rattenplaag.

Voorstellingen

Elke avond van het weekend is er een andere voorstelling. Zo komen in het eerste weekend de bewoners van het Sprengendorp en hun genodigden naar de voorstellingen. Daarna volgen, in het tweede weekend, de mensen van buiten het dorp. De voorbereidingen om tot deze voorstellingen te komen, hebben ruim een jaar geduurd. Vanuit gesprekken met bewoners ontstaat het idee van een verhalen vertel voorstelling. Daarvoor hebben twaalf amateur schrijvers uit Apeldoorn en omstreken de verhalen van bewoners op papier gezet. Ook is er gerepeteerd, zijn er generale repetities gehouden. Daarnaast zijn er decors bedacht en verzameld door weer andere bewoners. En zo werd het langzaam maar zeker 11 mei : de dag van de eerste voorstelling.

Eindregie: Anouk Schouten (Markant)
Videoregistratie: Janko Bartelink (Markant)
Begeleiding schrijvers: Marjolijn v.d. Berg (Markant)
Fotografie portretten bewoners: Thomas Boelaars
Opdrachtgever : woningcorporatie De Goede Woning, Apeldoorn
2011 – 2012

Luister hieronder naar de verhalen: