Digitaal kunstwerk | Spot the blue dot

Digitale kunst

Spot the blue dot is een interactief digitaal kunstwerk over klimaatverandering als hyperobject. Een onderzoek naar overzicht in een situatie waar je zélf onderdeel van bent. Is het noodzakelijk om overzicht te hebben om te bepalen welke rol je wilt hebben binnen een hyperobject als klimaatverandering? Welke keuzes je nu maakt voor de toekomst?

Klimaatverandering

Klimaatverandering is een acuut en urgent onderwerp. Aan de gevolgen van klimaatverandering ontkomen we niet, het is een crisis die in slow motion op ons afkomt. Het wordt natter, het wordt warmer, het wordt droger en de zeespiegel stijgt.

Klimaatwetenschapper en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke zegt dat de volgende vijftien jaar bepalend zijn voor het klimaat van de komende tienduizend jaar. De meeste mensen, bedrijven en overheden weten en erkennen dit, maar handelen er minimaal naar. Ze willen vaak wel wat doen, maar weten niet goed wat precies, of waar te beginnen.

Hyperobject

Bij klimaatverandering is het moeilijk om onze eigen rol te zien, zegt filosoof Timothy Morton. Hij ziet klimaatverandering als een hyperobject net als kapitalisme en globalisering. Bij een hyperobject hebben we moeite om genoeg afstand te nemen om het te bestuderen. Het is enorm, alles is met alles verbonden, meerdere factoren spelen een rol. Een belangrijke factor is dat we er zélf – als mensheid – onderdeel van zijn.

Dit alles maakt klimaatverandering onoverzichtelijk. De vraag is wat onze rol als mensheid binnen het hyperobject van klimaatverandering is? Welke keuzes gaan we maken voor de toekomst? De mensheid is de grootste veroorzaker van klimaatverandering. Of zijn wij – juist omdát we de grootste veroorzaker zijn – ook in staat om het proces van klimaatverandering te keren?

Onderdeel zijn van

Binnen Spot the blue dot is het publiek onderdeel van het digitaal kunstwerk. Zo kun je jouw invloed op de wereld en het klimaat verkennen. Met de cursor breng je verandering in de werelden die je te zien krijgt. Zo bepaal jij hoe ver je wilt gaan om overzicht te krijgen in een wereld die overzichtelijk lijkt, maar dat niet is. Niets doen maakt dat je niet verder komt. Met de cursor moet je aan de slag om de ‘blue dot’ te vinden die je naar een volgende wereld brengt, om zo het gehele werk te kunnen bekijken.

Dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door het WetropolisRD consortium. Binnen deze projectgroep worden manieren en modellen ontwikkeld die de gevolgen van klimaatverandering op het waterbeheer in kaart brengen.

Opdrachtgever : Tetem, 2020
Spot the blue dot is te zien op: https://tetem.nl/event/spot-the-blue-dot/