film Moving Freedom over Airborne Wandeltocht

Moving Freedom | De kunst van het herdenken

De Airborne Wandeltocht is ‘s-werelds grootste eendaagse herdenkingswandeltocht.
Deze wandeltocht in het kader van de Slag om Arnhem 1944 vindt ieder jaar plaats. Stichting Scarabee organiseert vanaf 2009 ieder jaar twee ArtBorne projecten. Deze worden gerealiseerd langs de route van de Airborne Wandeltocht. Zij noemen dit ‘Monumenten voor één Dag’. Hierbij staat de kunst van het herdenken centraal.

Airborne Wandeltocht 2020

2020, het jaar dat de 74ste Airborne Wandeltocht gehouden zou worden, is een bijzonder jaar. De coronacrisis laat overal op de wereld zijn sporen na. Het is de eerste keer sinds de tweede wereld oorlog dat wij in Nederland beperkt zijn in onze vrijheid. Door het virus is de bewegingsvrijheid van iedereen letterlijk (zoals thuiswerken) en meer figuurlijk (elkaar niet aan kunnen raken, knuffelen) kleiner geworden. En dat heeft grote invloed op ons dagelijks leven. Om het virus terug te dringen kunnen we in mindere mate gaan waar we zelf willen en minder doen wat we willen. Het is het eerste jaar in een lange traditie dat de Airborne Wandeltocht niet door gaat.

Bekijk hier de video over de totstandkoming van Moving Freedom

Virtueel monument voor de vrijheid

Juist in deze tijd is het belangrijk om te herdenken en stil te staan bij het begrip vrijheid nu deze ineens niet meer vanzelfsprekend is. Een reden temeer om de ArtBorne projecten over vrijheid aan te passen en wèl door te laten gaan zonder de Airborne Wandeltocht.

De video Moving Freedom is een virtueel monument voor de vrijheid met beeld van de 10 km wandeltocht in het nu. Het beeld legt de stilte in deze coronatijd vast, zoals de eerste paar weken van de lockdown, waarin iedereen veel meer thuis is. Het is een route met natuur en weinig mensen. De video duurt zolang als het duurt om de 10 km te wandelen. Daarbij vertelt het geluid het verhaal over het verleden, over alle 73 edities hiervoor waarbij vele mensen de tocht liepen. Het vertelt tegelijkertijd het verhaal over de toekomst, van de wandeltochten die weer plaats gaan vinden als we corona overwonnen hebben en iedereen zijn bewegingsvrijheid weer terug heeft.

Opdrachtgever: stichting Scarabee, i.s.m. PSV ’Renkum’, de organisatie van de Airborne wandeltocht.
https://www.scarabee-art.nl/
https://airbornewandeltocht.nl/
5 september 2020, vanaf 9.00 uur (de start van de wandeltocht als die door zou zijn gegaan)