Pracht in de Gracht

Kinetisch kunstwerk | Counterpoint

Gevarieerde herhaling

Onder contrapunt wordt in de muziektheorie het verband tussen twee of meer (onafhankelijke) stemmen verstaan. Bijvoorbeeld bij een fuga, een muziekvorm waarin meerstemmigheid en gevarieerde herhaling een hoofdrol spelen.

Contrapunt is de eerste manier van schrijven van de westerse muziek en verschilt met de latere harmonie. Een harmonie bekijkt de muziek vanuit de verticale samenklank in akkoorden of akkoordprogressies. Contrapunt bekijkt de muziek horizontaal. In tijd, in gelijkwaardige stemmen, waarbij het verticale aspect, de samenklank, ook belangrijk is. Het kinetisch kunstwerk Counterpoint is een vertaling van dit principe waarbij meerstemmige beweging een belangrijke rol speelt.

Dans en op de wind

Als je muziek luistert ben je even in een andere wereld, het is een intrigerende mengeling van niets en tegelijktijdig iets doen, een moment voor jezelf, een wereld waarin even niets hoeft en zijn (luisteren) genoeg is.

Deze twee aspecten zijn terug te vinden in kinetisch kunstwerk Counterpoint. Het is een beeld van meerstemmige beweging, van onafhankelijke maar gelijkwaardige elementen die lijken te dansen op de wind. Ondertussen nemen de gevarieerde herhaling van de bewegingen je mee naar een andere wereld. Een moment voor jezelf, een wereld waarin even niets hoeft en zijn (kijken) genoeg is.

Pracht in de Gracht, Zaltbommel, juli t/m september 2019