Helmen Vol Verhalen - Memory Vrijheidsmuseum

Kunstproject Home is where the heart is

Helmen vol verhalen

In het kunstproject ‘Helmen Vol Verhalen’ ontmoeten twee professionals elkaar. ‘Jonge’ veteranen delen hun persoonlijke missieverhalen met professionele kunstenaars, die middels een kunstwerk deze ervaring vastleggen.

2021 gesprekken met Harrie Vorstenveld en zijn vrouw Leida

Ons eerste gesprek met Harrie Vorstenveld, onze buddy! Harrie ging als technicus bij de Koninkijke Luchtmacht mee op zes missies. Normaal zit de vliegbasis een eind uit het missiegebied maar tijdens de missie in Kandahar lag die midden in het uitzendingsgebied. Harrie heeft ons veel vertelt over zijn missies. Maar wat ons vooral opviel was dat het heel duidelijk was hoe belangrijk de steun van zijn vrouw Leida voor hem is.

Voor ons tweede gesprek heeft Harrie op ons verzoek zijn vrouw Leida ook meegenomen. Harrie vertelde in zijn eerste gesprek met ons dat hij zijn werk niet zou kunnen doen als hij niet zo’n vertrouwensband had met het thuisfront. Wij waren benieuwd hoe dat precies in elkaar zit. Wij (Casper en Françoise) zitten 24 uur per dag op elkaars lip, Leida en Harrie zien elkaar regelmatig maanden niet.

Concept kunstwerk

Door het werk en de missies is de invloed van de veteraan op het leven van de partner en de kinderen groot, vaak groter dan andersom. Hoe hou je dit samen in evenwicht? Welke ruimte gun je elkaar? En hoe blijf je elkaar vinden in een leven dat soms heel verschillend is en dan weer samenloopt? Dat de keuzes van je partner veel invloed kunnen hebben op jouw leven staat in het werk centraal. In het werk zijn batons gebruikt, die militairen krijgen als onderscheiding. We hebben als eerbetoon voor het thuisfront ook voor hen batons ontworpen. Het is immers niet alleen de militair zelf die mee op missie gaat.

Op 4 maart hebben we het kunstwerk aan Harrie en Leida laten zien, een mooi moment.

Expositie

Het kunstproject ‘Helmen vol verhalen’ is te zien als (reizende) expositie. Deze gaat van start in de zomer van 2022 met werk van twintig kunstenaars. Gebaseerd op twintig missieverhalen van ‘jonge’ veteranen die aan één van de vele VN missies hebben bijgedragen over de afgelopen veertig jaar.

Helmen vol verhalen, 2021 -2022
www.helmenvolverhalen.nl
Foto’s op deze pagina van onder andere: bureauBeeld