De kunst van het spelen met senioren

We were here | Tussenruimte

Kunstproject in de openbare ruimte

Tussenruimte is een kunstproject over spelen in de veranderende openbare ruimte in Presikhaaf, een wijk in Arnhem. Bij de kunst van het spelen voor senioren is elkaar ontmoeten op een ongedwongen manier, samen iets doen en een praatje maken, belangrijker dan een spelletje. Dit bleek uit gesprekken met een aantal ouderen. Spelen is van buiten (als je kind bent) naar binnen (als je ouder wordt) gegaan. Naar buiten wordt als je ouder bent meer naar het winkelcentrum gaan: winkels kijken, terrasje pakken, kopje koffie drinken, mensen kijken, mensen ontmoeten en een praatje maken. Dit gaat het beste als daar een aanleiding voor is, iets om samen over te praten. Dat kan iets zijn waar je naar kijkt of iets wat je samen doet. Het geeft een gevoel van samenhorigheid.

Ongedwongen ontmoeting

Mensen zijn voor het kunstproject persoonlijk uitgenodigd om op een bepaalde dag, op een bepaald tijdstip naar een plek in Presikhaaf te komen. Eén persoon nodigt drie mensen uit door middel van een brief. Ook zij nodigen op hun beurt weer drie mensen uit die elk weer elk drie mensen uitnodigen. Het geeft een bepaalde veiligheid om ook daadwerkelijk te gaan, er komen immers vrienden van vrienden.

Samenhorigheid door te doen

Tijdens de bijeenkomst is er een terras gemaakt rond een bestaand bankje ergens in de wijk. De mensen worden hier welkom geheten met een kopje koffie. Het gevoel van samenhorigheid, elkaar snel en makkelijk leren kennen wordt bewerkstelligd door een workshop zonder ambitie of oordeel. Iets wat iedereen kan: een workshop lachen. Dit lachende geluid van de mensen wordt opgenomen.

Vastlegging van een verdwenen moment

Tijdens Tussenruimte zal op twee plekken (dezelfde plekken als waar de bijeenkomsten zijn gehouden) het kunstwerk te ervaren zijn voor bezoekers. Het werk bestaat uit een bestaand bankje en de sporen die de bijeenkomst heeft achtergelaten. Het geluid van de bijeenkomst (lachende mensen) en de plattegrond van het terras op de grond getekend. Het geluid zal soms niet te horen zijn en soms wel. Zo komt de plek soms tot leven en is voor mensen die er zijn een aanleiding is om een praatje met elkaar te maken.

We Where here is onderdeel van het project Tussenruimte
Uitvoering i.s.m. Daphne Questro (lachworkshop) en Casper Teijgeler (geluid)
Opdrachtgever : Kunstbedrijf Arnhem | stichting Beleven
2010