Landschapskunstwerk - Close Encounter

Close encounter | Land Art Branbant

Land Art

Land Art kunstwerk Close encounter bestaat uit zo’n honderd houten latten die recht op en in ritme in het landschap staan. Het materiaal is oorspronkelijk duidelijk afkomstig uit de natuur maar bewerkt door mensen. Het landschap, een natuurlijke en bewegende omgeving staat in contrast met de strakke rechte vorm van de latten en het strenge en statische ritme waarin ze opgesteld staan. Samen roept dit de vraag op in hoe verre het kunstwerk onderdeel is van de natuur (of juist niet).

Verbondenheid

Close encounter is een onderzoek naar de vraag in hoeverre de mens en de natuur verbonden zijn. Voor de coronacrisis was het klimaat één van de belangrijkste thema’s van het moment. De aarde, de natuur en de mensheid lijken als twee superkrachten tegenover elkaar te staan. Clive Hamilton (politiek denker, econoom en klimaatexpert) ziet deze tijd als het Antropoceen, het tijdvak waarin de mens, door zichzelf boven de natuur te plaatsten, de meest bepalende geofysische kracht op aarde is geworden.

Ritme

De installatie bestaat uit twee verschillende ritmes van latten die samen een patroon vormen. Bij de open structuur staan de latten op een afstand van anderhalve meter van elkaar, bij de dichte structuur op 75 centimeter. Bezoekers kunnen door het kunstwerk heen lopen. Zo ervaren ze de verschillende tussenruimtes en een veranderend perspectief terwijl ze dat doen. Ook heeft elke lat een eigenheid door aan de bovenkant een subtiel patroon van strepen te maken met verschillende kleuren (natuurlijke)verf en /of touw

Coronacrisis

De coronacrisis maakt ons bewust van de verbondenheid tussen mens en de natuur. Maar ook van de afstand en verbondenheid tussen mensen. Zo is anderhalve meter is een begrip geworden, naast de meer normale afstand van 75 cm. Hoeveel mensen passen er in de natuur? Hoeveel ruimte nemen we eigenlijk in? Persoonlijk maar ook als mensheid. Hoeveel afstand hebben we tot onze familie? En tot anderen?

Locatie: Wintelré 2021
https://www.landartbrabant.nl/