Social art | LostEnergy

over (on)misbare spullen en consuminderen

Er zijn meer dan 300.000 voorwerpen in een gemiddelde woning, waarvan 80% nauwelijks tot niet gebruikt wordt. Maar elk item, ookal worden ze niet gebruikt, heeft energie gekost om het te maken. Verloren energie, die we met dit social art project zichtbaar willen maken. De hoeveelheid spullen die we vast gelegd hebben voor dit project laten de omvang zien van ons (impulsieve) koopgedrag. Koopgedrag dat de standaard is in onze hedendaagse samenleving lijkt te zijn geworden.

Wat heb je eigenlijk écht nodig?

LostEnergy is een kunstproject over (on)misbare spullen en de energie die het kost om deze te maken. Iedereen kent het wel, dat je iets koopt wat je niet echt nodig hebt. Wat je eigenlijk niet gebruikt en waarvan je eigenlijk een beetje spijt hebt. Als je zelf zo’n aankoop doet haal je daar over het algemeen je schouders over op, het is niet echt handig maar het gaat ook maar om één dingetje, dus ja, ach. Maar als je al dit soort aankopen van jouw straat of wijk bij elkaar ziet dan begint de hoeveelheid aardig op te lopen. En vertellen alle individuele gevallen samen een ander verhaal. Het verhaal over de grote hoeveelheid spullen die we nodig denken te hebben en welke invloed dat heeft op de wereld in de vorm van grondstoffen, energie om het te maken en afval dat het oplevert.

Bewustwording

LostEnergy gaat over bewustwording van wat we allemaal kopen en niet gebruiken. Met LostEnergy willen we consumenten aanzetten tot bewuster koopgedrag, consuminderen en daarmee de hoeveelheid verloren energie terugbrengen. Indirect gaat het ook over ‘goede’ en ‘slechte’ spullen. Bestaan die? En heeft dat te maken met hoe vaak je iets gebruikt ? Of het goed ontworpen is en wat de kwaliteit ervan is. En hoe verhoudt zich dat tot de hoeveelheid energie die het kost om iets te maken.

Groepstentoonstelling

LostEnergy is onderdeel van een groepstentoonstelling Met deze tentoonstelling onderzoekt Tetem samen met Provincie Overijssel, Universiteit Twente en de kunstenaars Elise Leusink, Reinier Kranendonk en Kunstconstructie welke bijdrage kunst en ontwerp kunnen leveren aan de inbedding van energie-innovaties in de samenleving. De tentoonstelling sluit aan op Tetem’s programmalijn Driving Technology.

Voor de tentoonstelling maakten we de ongebruikte spullen zichtbaar die we in de twee maanden daarvoor, zowel live als digitaal, hebben opgehaald i.s.m. een drietal studenten van de Universiteit Twente.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Enschede, Provincie Overijssel, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Universiteit Twente.

Opdrachtgever : Tetem, 2019
https://www.tetem.nl/portfolio/lost-energy/