MET – Mobiele Erfgoed Tentoonstelling | regio Zutphen en Lochem – Cultuurpact Rivierenland

Mobiel tentoonstellingsontwerp

Voor de gemeente Zutphen en Lochem, in samenwerking met diverse musea en erfgoedorganisaties in de regio, hebben wij een mobiele tentoonstelling ontworpen om erfgoed dichter bij het publiek te brengen. Bij musea en erfgoedorganisaties is er de behoefte om hun collectie ook op locatie te laten zien. Om tijdelijke kleine exposities rondom een bepaald thema te maken. Op locatie, zodat erfgoed meer naar de mensen toe gaat en zo toegankelijker wordt voor een groter publiek.

Verhalen vertellen

Hiervoor ontwikkelden wij een systeem dat het mogelijk maakt zo’n tentoonstelling op locatie in te richten. De vijf elementen van MET komen op hun sterke poten naar binnen gelopen om een verhaal vertellen. Verhalen over erfgoed. Ze zijn er tijdelijk en lopen naar verloop van tijd door naar de volgende locatie om weer een ander verhaal te vertellen. Van een afstand lijken ze met elkaar te praten, van dichtbij vertellen ze het verhaal aan de bezoekers die zijn komen kijken en luisteren.

Mobiele Erfgoed Tentoonstelling

De MET is een modulair systeem en bestaat uit vijf elementen waarmee je zelf een tentoonstelling kunt samenstellen. Daarmee kun je inspelen op twee zaken die elke keer anders zijn: de grootte van de ruimte waar de tentoonstelling komt te staan en de omvang van de tentoonstelling zelf. De verschillende elementen zijn twee blokken, een tafelvitrine, een wand, een krukje en een aankondigingsbord voor bij de ingang. Er zijn ook twee beeldschermen en een telefoon om geluidfragmenten te laten horen.

De MET wordt door verschillende erfgoedorganisaties en musea gebruikt. Deze gezamenlijke basis is terug te zien in de vormentaal en de kleur zwart. Daarnaast is er binnen de tentoonstelling zelf de ruimte om de eigen organisatie te laten zien.

Opdrachtgever: 
Muzehof, Zutphen, 2020 -2021
Cultuurpact Rivierenland, 2022