film Moving Freedom over Airborne Wandeltocht

Hoe is videokunstwerk Moving Freedom ontstaan?

Als kunstenaar kan je soms heel direct iets betekenen voor een specifieke doelgroep. In April 2020 werden we gevraagd een kunstwerk te ontwikkelen voor ArtBorne. Sinds 2009 organiseert Scarabee ieder jaar twee grote ArtBorne kunstprojecten langs de route van de Airborne Wandeltocht. We zaten op dat moment net in de eerste lockdown en we voelden het al aankomen: in september met 30.000 man een wandeltocht lopen, dat gaat niet gebeuren….

Iedereen die de wandeltocht loopt heeft zijn eigen reden om dat te doen. Veel mensen lopen de tocht om de slachtoffers te eren of om de vrijheid te vieren. Nu dat misschien niet door kan gaan willen wij voor een alternatief zorgen, een manier om er toch even bij stil te staan

We zijn het bos in gegaan om de sfeer te proeven en kwamen al heel snel op het idee om een film te maken. Beelden van een lege route aangevuld met geluid van de route in de jaren er voor.

Op de Facebook groep van de Airbornewandeltocht hebben we oproep geplaatst om ons filmpje’s op te sturen van de vorige editie’s. Hiervan hebben we het geluid gebruikt om achter de film te zetten.

Het eindresultaat van dit videokunstwerk bekijk je hier.

In totaal hebben we 6000 mensen bereikt en hebben 1000 mensen de film bekeken.